Hvorfor er det egentlig så vigtigt at vælge syrefrie materialer?

Når du leder efter nye skriveredskaber og notesbøger til dit bullet journal-eventyr, kan du støde på begrebet “syrefrit”. Det virker umiddelbart som et ekstra salgstrick, men hvis du, ligesom jeg, har planer om at gemme dine bullet journals til evig tid, er det en rigtig god ide at gå efter syrefrie materialer.

Hvad betyder det, at noget er syrefrit?

Først og fremmest skal du vide, at papir er lavet af træ. I træet er et naturligt kemikalie kaldet “lignin”, som er yderst syreholdigt. Når man laver papir, tilføjes blegemiddel for at gøre papiret fint og hvidt, men med tiden vil lignin og blegemidlet reagere med hinanden og blive til hydrogenklorid (saltsyre). Det er denne syre, som over tid nedbryder papiret og gør det gulligt og porøst.

Selvom papirets ældningsproces har gammeldags charme, så er det ikke særlig praktisk, hvis du er typen, der gemmer dine notesbøger til evig tid. Ældningsprocessen gør papiret så porøst, at siderne begynder at falde fra hinanden, og alt, der er limet ind, vil falde ud. Hvis du derimod fylder en notesbog ud i løbet af 6 måneder, og smider den ud efterfølgende, behøver du ikke bekymre dig om at købe syrefrie materialer.

Når man laver syrefrit papir, bliver lignin fra træet først neutraliseret, for helt at undgå den kemiske reaktion, som gør papiret gult og porøst. På den måde bliver papiret gjort PH-neutralt, og derfor holder det næsten uendeligt.

Syreholdige skriveartikler på syrefrit papir

Eftersom man ofte betaler lidt ekstra for syrefrit papir i notesbøgerne, er det vigtigt, at man også bruger syrefrie skriveartikler. Ved at bruge syreholdige tuscher overfører du syren til det syrefrie papir, som genstarter den kemiske reaktion. Dette vil få den syrefrie notesbog til at reagere præcis ligesom syreholdigt papir.

Indsend en kommentar