Alt du skal vide om alkoholbaserede tuscher

Vi kommer ikke uden om det: COVID-19 stjal spotlightet i hele 2020, og som det ser ud nu, så kommer pandemien til at præge 2021 også. Vi skal passe på hinanden og os selv - det skal nok blive godt igen.

Men mens vi venter på, at det bliver godt igen, så har jeg kastet mig over nyt "legetøj". I efteråret 2020 ramte jeg et punkt i min kreative verden, hvor vandbaserede tuscher i alle mærker og regnbuens farver ikke var udfordrende nok. Måske var det en form for Corona-udlængsel, men jeg trængte ihvertfald desperat til at udfordre mig selv. Så jeg kastede mig over alkoholbaserede tuscher. It's a bit of a learning curve, men efter en hel del op- og nedture med mine alkoholbaserede tuscher, føler jeg, at jeg nu har mestret teknikkerne.

Som produktspecialist hos Handwritings lægger jeg stor vægt på, at de ting, som kommer på webshoppen faktisk også er pengene værd for dig. Jeg tester ubeskriveligt mange produkter, og kun en håndfuld bliver Handwritings-approved. Det her blogindlæg er resultatet af mine tests af forskelligt markerpapir.

De bedste alkoholbaserede tuscher

Inden jeg købte mine tuscher, brugte jeg lang tid på at researche, for alkoholbaserede tuscher er rimelig pebret i forhold til vandbaserede. Jeg faldt over denne video af en australsk fyr, der tester alle alkoholbaserede markers i verden - dét er mange tuscher - og ud fra den video valgte jeg mine favoritter.

Mine alkoholbaserede tuscher er Winsor & Newton Promarkers. Det skulle, ifølge videoen herover og andre utallige anmeldelser, være nogle at de bedste alkoholbaserede tuscher på markedet med undtagelse af Copic. Udfordringen med Copic er, at de er siiindsygt dyre, især med tanke på, at jeg aldrig havde prøvet alkoholbaserede tuscher før. Skal man købe dem enkeltvis, koster 1 stk. Copic Marker 60 kr., hvor Winsor & Newton Promarker koster 30 kr.

Men jeg gør jo ikke noget halvt, så jeg købte 50 Winsor & Newton Promarkers og markerpapir, og så gik jeg i gang - og efter utallige illustrationer har jeg her samlet de 5 mest stillede spørgsmål fra min omgangskreds, når jeg har hevet mine Promarkers op ad tasken.

Spørgsmål 1: Hvordan adskiller alkoholbaserede tuscher sig fra vandbaserede?

Den store forskel ligger i, hvordan blækket optages i papiret.

Farven i vandbaseret blæk lægger sig i overfladen af papiret, og det er derfor særligt velegnet til Bullet Journaling. Hvorvidt blækket bløder igennem siderne er dog afhængigt af flere faktorer: hvor meget vand blækket indeholder, hvor tykke siderne er og hvor hårdt vævet papiret er. Af samme årsag har du nok hørt om, at sider kan være coatede og ikke-coatede. Producenterne giver siderne en coating, for at farven skal have sværere ved at trænge igennem papiret. Det giver til gengæld andre udfordringer, som at farven tørrer skrækkeligt langsomt (men papirtyper og -kvalitet må blive til et blogindlæg på et andet tidspunkt).

Vandbaserede tuscher kan ikke rigtig blendes i en Bullet Journal og stregerne er meget tydelige i tegninger med vandbaseret blæk. Man kan ikke tegne ovenpå samme sted mere end et par gange, før papiret begynder at fnuldre. Det skyldes, at jo mere blæk, jo mere vand, og vand opløser strukturen i papiret og får det til at falde fra hinanden.

Alkoholbaseret blæk suger sig ned i papiret, og derfor vil der være bleeding med alkoholbaserede markers. Blækket arbejder sig igennem papiret, men fordi det er alkoholbaseret, fordamper det hurtigt og efterlader kun en masse pigment. Med alkoholbaserede markers kan man derfor tegne oveni det samme sted utallige gange før papiret tager skade. Det gør, at du kan skabe mange nuancer med den samme marker, og de kan blendes på kryds og tværs, fordi blækket ikke er indkapslet i vand, og derfor blander sig med hinanden uden begrænsninger. Det er også derfor, at alkoholbaseret blæk ikke laver striber, når man tegner med dem, som vandbaserede tuscher gør.

Spørgsmål 2: Kan jeg bruge alkoholbaserede tuscher i min Bullet Journal?

Nej det kan du ikke. Som nævnt tidligere, så bevæger alkoholbaseret blæk sig igennem papiret, og det vil gå lige igennem siden og måske endda til næste side, hvis dit papir er tyndt nok.

Jeg har klippet markerpapir i str. A5 og tegnet herpå og limet ind i min Bullet Journal. Det gør jeg også med akvarelpapir til akvarelmaling, og det fungerer superfint for mig.

Spørgsmål 3: hvorfor er markerpapir så tyndt?

"Hold da fast, hvor er det papir tyndt. Det må da være virkelig dårlig kvalitet" - det har vi diskuteret mange gange i min Bullet Journal-vennegruppe. For når man kommer fra Bullet Journal-verdenen, især den mere kreative del, er tommelfingerreglen at jo højere papirvægt, jo bedre papir. Så da jeg fik markerpapir i hånden på kun 75 gsm, var jeg noget slukøret. Det viser sig så efter en hel del research, at markerpapir med fordel kan være tyndt. Ikke nødvendigvis, men med fordel.

Alkoholbaseret blæk skal faktisk helst bløde igennem, for hvis det bløder, så er du sikker på, at papiret har suget alt det blæk, som det kan tage, og hvis papiret er mættet, er det lettere at blende farverne sammen og skabe flotte overgange. Til illustrationer, hvor du kun blender 2 farver, er det sjældent nødvendigt, at papiret er mættet, men skal du blende 3-4-5 farver sammen, bliver overgangen flottest og mest ensartet, hvis papiret har suget alt det blæk, det kan. Hvis papiret er tyndere, skal det suge mindre blæk for at blive mættet, og dine markers får længere levetid. Til papir med højere papirvægt, nedsættes dine markers levetid derfor også ret markant.

Jeg har testet forskellige markerpads, hvor papiret kun er 75 gsm, men min favorit blev Winsor & Newton Markerpad - det er nok ikke overraskende, da papiret er specielt udviklet til at gå godt sammen med deres Promarkers. Du kan købe Winsor & Newton Markerpad i str. A3 hos Handwritings.dk til 149,00 kr. Da jeg selv skærer mit papir til, så det passer i min Bullet Journal, får jeg faktisk 200 ark ud af sådan en A3-blok. Det er kun knap 75 ører pr. ark!

The thing is though jeg kan virkelig godt lide følelsen af kraftigt papir - hvis du lurer med ovre på Instagram, har du sikkert også spottet, at jeg ofte tegner på akvarelpapir. Kraftigt papir passer godt til mine tegnepræferencer og skal du lave artwork, som skal hænges op, kan det også være bedre med kraftigt papir, da 75 gsm er meget livligt. Jeg er kæmpe fan af Bristol paper, som er helt glat, kraftigt og let at arbejde med både til vandbaserede tuscher, farveblyanter og især alkoholbaserede markers. Tombow Bristol Paper på 250 gsm er noget af det bedste jeg har prøvet, og det er derfor også en klar favorit, selvom jeg er bevidst om, hvad det gør ved levetiden for mine Promarkers.

Under opbygning.

Indsend en kommentar